Nuffnang ads

Friday, December 25, 2015

Magnetic Brooch dari Turki

Assalamualaikum..

Post ni khas untuk si pencinta tudung yang taknak tudung rosak disebabkan pin.. hehe. sekarang dah boleh bertukar kepada magnet brooch yang xkan buat tudung korang berlubang and finally tudung jd buruk.. -.-'

meh cuci mata kat bawah..


magnetic brooch malaysia
Glitter series - (S - RM20) (M - RM25) (L - RM35)


Magnet brooch dari Turki mmg kuat. xmudah tercabut

magnetic brooch malaysia
Sugary Square RM35

magnetic brooch malaysia
Mosaic dan Leopard RM25

Berminat tak? spe nak order boleh wasep kite okay.. :) ada banyak lagi design.

Sunday, October 25, 2015

Colourful Magnetic Brooch

Assalamualaikum..

Magnetic brooch adalah pengganti pinyang sgt sesuai bagi mereka yang ingin menjaga tudung daripada rosak.. Berminat?? meh whatsapp kite.. :D

leopard brooch

vintage floral

mosaic series

glitters series

frozen series

colorful glitter series


harga dari serendah RM20 - RM35 mengikut saiz / design.

Jom cepat pilih! 

Friday, August 21, 2015

Saya Jual Brooch Magnet

Hai semua.. siapa kat sini berminat untuk beli brooch magnet meh whatsapp saya..

Magnet ni digunakan untuk menggantikan pin tudung yang selalu sangat rosakkan tudung anda sampai berlubang..

So dengan menggunakan brooch magnet korang tayah risau dh nk kena beli tudung baru.. jimat kan.. lagi2 tudung mahal tu.. sayang nyaaa bila dah rosak kan.. :(( tudung yang still elok tu pon if nak jual pon orang mau sbb masih elok.. hieee..

Jom tengok brooch magnet ni.. lawo lawoo...rugi tak beli taw !!

brooch magnet murah

brooch magnet murah

brooch magnet murah

brooch magnet murah

brooch magnet murah

brooch magnet murah

brooch magnet murah yang berwarna warni

Yang ni saiz S

Bagi yang ada instagram boleh follow di @timahtomey_store :D

HARGA

 Glitter, Frozen, Diamond (saiz S) - RM20
Glitter, Frozen, Diamond (saiz M) - RM 30

Translucent, Mosaic, Snake, Leopard - RM 25
Macaroon - RM 35

(tidak termasuk postage)

Sesiapa berminat meh cepat whatsapp kite.. lain daripada yang lain ni.. hehehe Jom cepat beli !! :D


Thursday, July 9, 2015

Jenis-Jenis Perasaan

PERASAAN bermaksud keadaan seseorang individu atau organisme pada sesuatu waktu. Perasaan atau juga dikenali sebagai emosi adalah sesuatu yang normal yang biasa dirasai oleh setiap manusia di muka bumi ini. Contohnya sedih, gembira, takut, marah, kecewa dan lain-lain. Biasanya perasaan manusia berubah-ubah pada satu masa sama ada dalam masa yang singkat atau masa yang panjang. Ada manusia mampu merasa gembira tetapi perasaan gembira itu mampu berubah sekelip mata menjadi sedih atau sebagainya.. Keadaan ini biasanya berlaku oleh beberapa faktor. Antaranya seperti faktor penglihatan dan pendengaran, atau secara umum nya adalah disebabkan persekitaran individu itu sendiri.

TAKUT
Perasaan takut juga dikenali sebagai bimbang atau cemas terhadap sesuatu perkara. Perasaan takut berbeza dengan individu lain. Ada individu lebih cenderung berasa takut apabila menonton cerita seram, ada juga takut pada ketinggian, takut berdepan dengan orang ramai, takut pada binatang, takut pada guru dan macam-macam lagi. Perasaan takut boleh mengganggu kehidupan individu apabila mereka tidak dapat mengawal perasaan itu. Kesannya boleh membuatkan seseorang mengalami sukar tidur, terperap di dalam rumah atau tidak bergaul dengan masyarakat. Salah satu cara untuk menghilangkan rasa takut adalah dengan meluahkan perasaan takut itu pada rakan atau keluarga. Pastikan mengadu pada orang yang betul, bukan orang yang lagi menambahkan rasa takut. Berkongsi perasaan mampu mengurangkan rasa takut apabila rakan mampu memberi semangat atau sebagai peneman untuk mengharungi rasa takut itu bersama. Selain itu, individu haruslah berfikiran positif. Cuba ajar diri menghilangkan rasa takut dengan beranikan diri untuk berhadapan dengan perasaan itu. Contohnya, apabila takut untuk membuat pembentangan dihadapan kelas, anda harus beranikan diri untuk bercakap. Apabila selesai sesi perbentangan, anda sudah pun berjaya mengatasi perasaan takut itu dengan memberanikan diri. 

MARAH
Kita akan berasa marah apabila kita panas hati, tidak puas hati atau berasa berang. Perasaan marah ini tidak baik untuk individu kerana ia mampu memberi kesan terhadap individu yang lain. Ada manusia bijak mengawal perasaan marah, manakala ada pula yang gemar marah tidak kena tempat. Contohnya marahkan anak yang sedang bermain, marahkan air yang tertumpah dan lain-lain. Bagi mereka yang tidak mudah marah, setiap perkara yang berlaku dianggap remeh dan tidak mengikut perasaan. Justeru, mereka lebih tenang. Adalah lebih elok jika si pemarah mendiamkan diri apabila sedang marah. Ini untuk mengelakkan dari menyebut perkataan2 yang tidak sepatutnya dihadapan orang. Cuba kawal emosi anda dengan bersenyum ketika sedang marah. Ini dapat mengurangkan rasa marah serta merta.

MALU
Perasaaan malu bermaksud segan atau takut-takut. Perasaan ini ada baiknya jika kena pada keadaan. Contohnya seseorang berasa malu untuk keluar dengan lelaki berdua-duaan, malu apabila dipuji dan lain-lain. Tetapi perasaan malu menjadi tidak bertempat apabila setiap perkara yang perlu dilakukan menjadi malu. Contohnya, malu untuk pergi ke kedai, malu bertanya, malu untuk belajar dan lain-lain. Malu yang tidak kena tempat ini boleh menjadikan individu seorang yang tidak berpengetahuan dan berpengalaman. Ini kerana setiap perkara baru yang harus dicuba tidak dapat dilaksanakan akibat rasa malu yang menebal. Cuba atasi perasaan ini dengan bercampur dengan rakan-rakan yang berani. Anda juga haruslah berusaha membuang perasaan malu tersebut demi kejayaan diri sendiri. Zaman berteknologi sekarang memerlukan seseorang yang berani untuk berjaya dalam hidup. Anda tidak harus buang perasaan malu anda, tetapi gunakan ia pada waktu tertentu sahaja.

GEMBIRA
Gembira atau juga dikenali sebagai seronok, riang atau suka. Perasaan ini bagus untuk memberikan mood yang baik terhadap individu. Apabila seseorang berasa gembira secara automatiknya urusan harian dijalani dengan senang dan tenang. Orang sekeliling juga dapat merasa aura kegembiraan itu apabila mereka bersama. Pelbagai contoh yang boleh membuatkan seseorang berasa gembira. Contohnya, mendapat hadiah atau kejutan, mendapat gaji, mendapat pujian, pergi ke tempat menarik dan lain-lain. Ada juga manusia yang gembira setiap hari, iaitu mereka yang sentiasa bersikap positif. Walaupun sibuk dengan kerja tetapi mereka gembira membuat sesuatu pekerjaan dan tidak mudah stress atau berasa marah. Ramai lebih selesa dekati individu seperti ini kerana merasa lebih tenang dan tidak memberi tekanan.

Frame Kartun Simple Untuk Anda

Assalamualaikum..

Kadang-kadang bila bosan mulalah buat sesuatu ikut kretiviti.. kretiviti lah sangat! Haritu belajar buat bunga, kali ni dengan takda kerja nya aku cuba reka frame..bukan frame gambar ye.. tapi ni frame untuk orang edit note ke.. letak frame untuk cantikkan lagi presentation tu. haaa gitu.. Tapi aku buat simple2 je.. al maklum la baru berjinak-jinak.. frame kartun je yang mampu.. korang ada idea lain tak frame apa yang boleh dibuat lagi?? buat frame comel2 ni saja2 kot2 boleh tolong cikgu-cikgu yang nak cari bahan untuk murid kan.. sebab tu aku prefer frame kartun .. hihi. bagi aku frame tak perlu serabut sangat kan.. nanti tulisan tah kemana, gambar hiasan je yang nampak lebih. tergangu anak murid nak belajar.. hahaha.

ok ni contoh yang aku buat, tak da lah cantik mana pon.. erkkk.. 


kartun rama-rama
butterfly
kartun upin ipin
Upin Ipin

oh yaa bagi yang berminat untuk download.. ada lagi tujuh frame lain yang aku dah buat selain yang atas tu.. meh download kat SINI.. jangan risau takda bayaran, saja suka-suka. hiks.


Free Kit dari Vaseline

Assalamualaikum..
Losyen pencerah
Vaseline Instant Fair
Hey lama dah cuti tak menulis blog. Nak taknak kena tulis juga sesuatu supaya blog tak berhabuk. ahaks. Macam biasa la dapat barang free lagik. hihi.. Macam mana boleh dapat ni? ohh senang je, cuma buat beberapa misi yang disuruh dan kumpul mata banyak2.. bila dah banyak boleh redeem hadiah yang disediakan berdasarkan jumlah mata terkumpul. senang ja ponn.. btw losyen vaseline ni aku dapat sebab dah buat misi tu. kira dia bagi free la tak tolak mata terkumpul.. nampak tak bertapa baiknya hati dia.. hihi..

Misi apa tu?? laaa macam2 ada.. sama ada dia suh snap gambar post kat fb, share video dll. senang je kan..bila dia dah approve so korang dapat la mata tu. Aku dah cuba losyen instant fair ni.. sejujurnya untuk kulit aku tak segera putih la.. mungkin sebab aku gelap kot? hihih. oh yaa, kesan pencerahan tu bergantung pada kulit seseorang juga ya.. jangan pulak ada yang kata losyen ni tipu.. sapa belum cuba boleh p cari kat kedai.. :D bau nya pon sedap je ok wangi gitu.. Mulai malam ni aku nak tonyoh badan dengan Vaseline Instant Fair kasi putih sebelum raya. wakakaka.

Bahan-bahan Vaseline Instant Fair


  • water
  • isopropyl myristate
  • stearic acid
  • glyceryl stearate
  • mineral oil
  • ethylhexyl methaxycinnamate
  • niacinamide
  • glycerin
  • triethanolamine
  • phenoxyethanol
  • titanium dioxide
  • dimethicone
  • butyl methoxydibenzoylmethane
  • perfume
  • petrolatum
  • carbomer
  • cetyl alcohol
  • methyparaben
  • propylparaben
  • disodium EDTA
  • aluminum hydroxide
  • yogurt powder
  • hydroxystearic acid
  • BHT
  • isopropyl titanium trisostearate
  • triethoxysilyethyl polydimethylsiloxyethyl dimethicone
  • palmitic acid
  • arachidic acid
Bagi yang nak pakai losyen ni pada waktu siang, pastikan korang jangan terdedah dengan cahaya matahari dalam masa yang panjang. Sama juga la kalau pakai produk yang ada sunscreen pon sila lah jangan berjemur ditengah panas ye.. amboi mentang2 la dah ad protection, nak jadi ikan masin pulak.. no no.. tak elok untuk kulit taww! Pastikan simpan lotion ni di tempat yang selamat sebaiknya dalam bilik la kan. Jangan simpan kat luar rumah dalam pasu pulak.. Panas oii.. kesimpulannya simpan di tempat yang tidak kena pada cahaya matahari. Dan yang paling penting, kalau guna losyen ni tetiba kulit jadi gatal2 ke, jadi kurap ke.. sila berhenti pakai! maybe kulit tak sesuai or sensitif. kalau makin teruk jumpa je doktor haa senang. 


Vaseline Instant Fair membantu mempercepatkan proses pemutihan dengan Sistem Optik dan Skin Illuminating Microreflectors. Keberkesanan pemutihan bukan hanya jangka pendek kerana ia mempunyai Vitamin B3 terbukti untuk menguraikan melanin dalam lapisan epidermis untuk memastikan kesan pemutihan jangka panjang. Memandangkan iklim tropika kita, losyen ini juga mempunyai Broad-Spectrum Sunscreen terhadap kedua-dua sinar UVA dan UVB yang berbahaya dari matahari.

apa lagi... jom cuba Vaseline Instant Fair sekarang !!

Friday, June 19, 2015

Freebies dari T3 Acne BodyWash dan Acne Facial Foam

Assalamualaikum..
body wash and facial foam


hokey.. nak buat entry barang free lagi. hihihi. Sample yang kiut miut ni buat aku eksaited and sayang pulak nak pakai. bole simpan buat pekasam tak?? ops. Bagi yang belum pernah cuba boleh baca dulu mengenai sabun T3 ni ye.

T3 Acne Body Wash merupakan sabun jerawat badan yang pertama di Malaysia. Ia dirumus khas oleh agen bakteria dan minyak pokok teh semula jadi Australia untuk badan yang berjerawat. Sabun badan ini tidak akan mengeringkan badan anda tetapi ia akan melembutkan badan. Kulit badan anda lebih tebal daripada muka, dengan itu ia lebih mudah untuk tersumbat. Minyak pokok teh semula jadi Australia tidak akan membuatkan liang roma anda tersumbat. Manakala agen bakteria pula akan membunuh bakteria untuk membantu mencegah dan melawan jerawat badan. Sabun ini juga mengandungi pH 5.5 dimana ia lembut untuk kulit dan membantu mengekalkan mantel kulit semula jadi.

Punca-punca jerawat badan:

  • perubahan hormon
  • diet
  • tekanan
  • reaksi terhadap produk
  • Acne mechanica - disebabkan kerengsaan pada kulit seperti pakaian ketat, beg galas, tempat duduk kereta, tilam dan latihan (workout).
common area of body acne

step how T3 product works

T3 Acne Facial Foam dirumus dengan Australia Natural Tea Tree Oil dan agen bakteria yang berkesan dalam mengawal dan mencegah tercetusnya jerawat. Ia mengandungi Australia Natural Tea Tree Oil yang bertindak sebagai antiseptik semula jadi untuk elak liang roma daripada tersumbat dan Triclosan untuk memerangi Jerawat Propionibacterium.

Bahan-bahan T3 Acne Facial Foam

  • water
  • cocamidopropyl hyroxysultaine
  • acrylates copolymer
  • decyl glucoside
  • sodium cocoyl isethionate
  • melaleuca alternifolia (tea tree) leaf oil
  • phenoxyethanol
  • triclosan
  • panthenol
  • allantoin
  • imidazolidinyl urea
  • lavandula angustifolia (lavender) oil
  • sodium hydroxide
  • methylparaben
  • disodium EDTA
  • octadecyl dit-bytyl-4-hydroxhydrocinnamate
  • ethylparaben
  • propylparaben
  • butylparaben
Bagi yang mengalami masalah jerawat badan boleh lah mencuba produk ini ya. Sabun badan T3 agak berkesan tetapi anda perlulah pakai dengan konsisten. Ini kerana badan kita setiap hari mengeluarkan minyak jadi perlulah di bersihkan dengan sabun yang elok seperti sabun T3. Memang berkesan ! Saya dah cuba, anda bila lagi.. 

REXONA Anti-Perspirant Deodorant

Assalamualaikum.

Hai.. lama dah rasanya tak update belog ni. Almaklum la busy menjaga anak-anak buah..idea nak menulis pon tak menyempat fikir. Since harini jumaat and esok cuti, tetiba pulak rasa semangat nak share sesuatu.. Harini posmen datang and bagi sesuatu yang best.. apakah?? dah tentulah barang PERCUMAAAA !! hahaha. sebenarnya dapat benda ni sebab redeem point terkumpul masa jawab soalan page vaseline.. so, aku decide nak redeem REXONA  sebab nya aku akan dapat 4 botol deodorant yang kiut miut. boleh la bagi sorang satu dekat anak buah yang busuk2.. ehhhhh.. :P

rexona women

Bagus jugaklah dia bagi sama jenis, kalau jenis lain2 mau berebut reramai.. deodorant ni jenis cecair atau 'roll-on'. alaa yang ada bola2 dalam tu.. ekceli aku tak berapa minat yang cecair ni tapi tak pa.. benda free sanggup pakai okay.. memang aku ni pencinta rexona lah kiranya.. dari dulu pakai rexona sampai lah sekarang~

Rexona women roll-on ada macam-macam jenis.. antaranya original protection (all day dryness, stress control), sensitive skincare, anti-stains, special fragrances, dan active and energising. So korang pilih la yang mana sesuai dengan kulit dan kehendak korang ye.. ini baru roll-on dah banyak macam ni, belum lain masuk spray, stick dan soft solid. Jadi sebelum pergi kedai silalah kaji betul2 mana yang sesuai ye..kalau tak nanti naik juling sampai kedai taktau nak beli mana satu. hihihi

Bahan-bahan Rexona Women Passion All Day Dryness (48hrs anti-perspirant deodorant)
  • Water
  • Aluminium Chlorohydrate
  • Steareth-2
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
  • Perfume
  • Steareth-20
  • Silica dimethyl
  • Silylate
  • Disodium EDTA
  • Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxhydrocinnamate
REXONA Women Passion with dry shield, vibrant floral fragrance and all day long-lasting dryness protection.

Tuesday, June 9, 2015

Kangen Water Air Penawar Kesihatan

air alkali
Kangen Water adalah air minuman yang sihat yang kaya dengan mineral, bersih daripada kekotoran, dan di ionkan melalui proses elektrolisis. Air kangen adalah pilihan yang sangat baik untuk proses penghidratan yang sihat. Bukan sahaja ia sedap dan menyegarkan, tetapi ia juga membantu anda mengelakkan kekotoran dari air paip dan menjimatkan wang. Jika memerlukan air yang segar, jelas, dan tulen dengan rasa yang menyenangkan dan mempunyai mineral untuk kesihatan badan anda, menggunakan mesin alkali kangen water di rumah adalah penyelesaiannya.
Kangen Water telah digunakan di hospital-hospital Jepun selama lebih 30 tahun untuk merawat pelbagai keadaan penyakit. Ia juga merupakan satu-satunya pembuat mesin air ionizer dalam industri yang menerima cop Gold Standard daripada persatuan kualiti air antarabangsa iaitu Water Quality Association (WQA). Kangen Water juga telah disahkan sebagai alat perubatan oleh Kementerian Kesihatan Jepun.

Skrin LCD dan suara panduan pada alat akan menerangkan kepada anda air yang dihasilkan (Air Kangen, Air Acid, Strong Acid, Strong Kangen dan Air Neutral) dan juga ia memberi maklumat yang diperlukan. Operasi ini sangat mudah kerana hanya perlu menekan butang sahaja untuk memilih air yang diinginkan. Mesin ini boleh menghasilkan air dengan pH yang berbeza mengikut citarasa pengguna.
Di Malaysia, kangen water ini masih lagi baru dan kurang dikenali berbanding di Indonesia. Anda boleh cuba mencari testimoni Kangen water di internet dan kebanyakkan adalah dari Indonesia.

Jenis-Jenis Air Kangen

pH 11.0 (tidak boleh diminum)
Juga dikenali sebagai strong kangen water. Digunakan untuk membersihkan kotoran. Ia boleh mencuci buah-buahan, sayuran, pinggan mangkuk, minyak dan kotoran lain. Tidak perlu menggunakan sabun untuk mencuci kotoran degil.

pH 8.5, 9.0, 9.5 (boleh diminum)
Juga dikenali sebagai air minuman. Digunakan untuk diminum supaya dapat mengimbangkan pH dalam tubuh badan. Juga boleh dibuat memasak atau dibuat air seperti milo, kopi dll. Selain itu, boleh juga digunakan untuk menyiram pokok untuk meningkatkan kesuburan dan kesegaran tanaman itu.

pH 7.0 (boleh diminum)
Juga dikenali sebagai air neutral. Air ini bersig dan tiada klorin sesuai untuk makan ubat dan juga untuk makanan bayi. Bayi sememangnya berada dalam keadaan alkali jadi tidak perlu untuk minum air alkali lagi.

pH 4.0 - pH 6.0 (tidak boleh diminum)
Juga dikenali sebagai air berasid. Digunakan untuk kecantikan kulit muka atau mana-mana kulit, penjagaan rambutdan pembersihan haiwan.

pH 2.7 (tidak boleh diminum)
Juga dikenali sebagai air berasid kuat. Mampu membunuh kuman dan bertindak seperti antiseptik. Digunakan untuk merawat kulit luka, kulit gatal dan yang telah terkena jangkitan kuman. Air inilah yang digunakan di hospital negara Jepun untuk merawat pesakit yang mengalami luka luaran, kudis bernanah dll.



untuk luaran

pH.9.5
Untuk maklumat yang lebih lanjut boleh baca di SINI

Bagi yang tinggal di kawasan sekitar Ampang boleh hubungi nombor di bawah untuk beli air ni seperti dalam gambar di atas. Kalau saving ada banyak boleh beli mesin Kangen dengan harga lebih kurang RM12k dan boleh buat bisnes jual air alkali.


Air alkali seperti gambar di atas cuma RM10. Manakala set  kecantikkan/luaran (gambar) cuma RM30. 


Sila hubungi:

016-915 9957 (YATI)

0111-230 1472 (WIS)



Freebies Dari Pantene

Assalamualaikum..

freebies

haaa.. kalaau korang baca tajuk mesti dah tau aku nak cerita pasal benda percuma kan.. hihi. Kisahnya minggu lepas aku minta free sample dari pantene. Dah tentu lak minta shampu kan, takkan minta berus sabut pulak.. tup tup semalam free sample tu sampai dah kat rumah.. siap pos lagi taw! Pantene nak memperkenalkan produk syampu terbaru iaitu Pantene Aqua Pure (no silicone formula). 
Yang best nya sample ni dapat syampu dan perapi nya sekali dalam botol yang comel. Bau dia memang wangi kira kalau pakai kat rambut memang orite la kan. 

Ciri-ciri:

  • Membersih dan menyuburkan rambut dari akar ke hujung dengan lembut
  • Bebas dari silikon dan bahan-bahan berat yang lain
  • Teknologi Clean Rinse yang membilas rambut dalam hanya beberapa saat
  • Menyediakan rambut dengan sempurna dengan perapi Pantene Aqua Pure

Bahan-bahan syampu Aqua Pure:
  • Water
  • Sodium Laureth Sulfate
  • Sodium Lauryl Sulfate
  • Cocamidopropyl Betaine
  • Sodium Chloride
  • Citric Acid
  • Sodium Citrate
  • Sodium Xylenesulfonate
  • Fragrance
  • Cocamide MEA
  • Sodium Benzoate
  • PEG-60 Almond Glycerides
  • Trisodium Ethylenediamine Disuccinate
  • Tetrasodium EDTA
  • Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
  • Panthenol
  • Panthenyl Ethyl Ether
  • Methylchloroisothiazolinone
  • Methylisothiazolinone

Bahan-bahan perapi Aqua Pure:
  • Water
  • Stearyl Alcohol
  • Cetyl Alcohol
  • Stearamidopropyl Dimethylamine
  • Fragrance
  • Benzyl Alcohol
  • Dicetyldimonium Chloride
  • Glutamid Acid
  • Bis-Aminopropyl Dimethicone
  • Disodium EDTA
  • Citric Acid
  • Panthenol
  • Panthenyl Ethyl Ether
  • Methylchloroisothiazolinone
  • Methylisothiazolinone
Pantene Aqua Pure ni untuk bagi rambut kita jadi ringan atau dalam bahasa inggeris nya lightweight nourishment. hihihi. Pantene Aqua Pure adalah formula bebas-silikon yang mengandungi manik larut air yang membilas rambut anda dari akar ke hujung dalam beberapa saat. Meninggalkan rasa yang ringan dan cantik subur.

Saturday, June 6, 2015

FIRST GIVEAWAY by MRS. PANDA

contest

jom join GA ni.. Klik SINI ok.. :)

Wednesday, June 3, 2015

HIDY & HAZY.CO GIVEAWAY

contest
Klik banner untuk maklumat lanjut. 

Jom Join GA ni !!

Tayba Speedmart - Kedai Arab

Hari ni nak cerita mengenai speedmart arab yg aku pergi di Desa Pandan. Ni kali kedua aku pergi. Dulu pergi masa tak aktif berblogger. Kahkah. Actually, ada beberapa cawangan, tapi yang biasa pergi kat desa pandan ni la.
Kedainya besar juga dan macam-macam adoo..Nama kedai ni TAYBA SPEEDMART..
Desa pandan

Disebabkan sampai ke sana masa awal bulan dapat lah grab beberapa makanan yang tak pernah di makan. Klu ikutkan hati yang dalam peti sejuk tu pon teringin nak beli. Tapi xpa satu satu dulu kan. Hihi.

So ni dia apa aku dapat...
coklat dan biskut
Figs and Walnut Filled Cookies
Chocolate Cream 
cuka kurma dan delima
Cuka Delima & Cuka Kurma 
kismis
Kismis 
Ok now nak komen cookies tu plak. Cookies tu isi dia ad perisa lain lain. Yang ni agak mahal sbb ada kacang dan buah tin. Harga RM18.90 ada 12 bungkus dalam kotak. Rasanya agak manis bagi yang ada gigi berlubang. Hahahaha. Tapi bagi aku okay la sebabnya biskut tu tawar, makan dengan isi memang sedap dan kenyang. Agak besar jugak ya.
Coklat krim tu pulak plain je rasa manis sebab dia takda campur kacang ke apa. Makan sapu dengan roti not bad juga. Yang ni harga RM5.20 sahaja.

Untuk cuka-cuka tu sebenarnya mak yang beli. Cuka tu minum dengan air,banyak khasiat tu. Cuka delima tu memang pekat,cuma 1 sudu untuk 1 mug pon dah okay. Harga dalam RM6 botol kecil. Cuka kurma pula jenis cair macam jus tapi tetap minum campur air. If terlebih masam boleh campur gula STEVIA RCC yang family saya amalkan. Hiee.

Itu sajaa.. sila lah ke kedai pak arab. Hihihi. Cream Cheese, pudding, air 3in1,kuih arab, kurma, madu, dan banyak lagi boleh geram2 tengok kat speedmart .. hiee.. 


Tuesday, June 2, 2015

VivaVideo - Video Editor

edit video
Ini lah logonya yaa
Hye all.. siapa kat sini suka edit mengedit sila angkat tangan !! kahkah.. dulu bab edit gambar memang favourite aku lah.. bosan satu app tukar app lain.. memang tu hobi aku.. satu hari terjumpa lah pulak Video Editor ni.. Viva video nama nya.. pehh 1st time edit memang dah rasa best.. sebab apa?? korang tengok lah sendiri contoh kat bawah tu ye. :)


VivaVideo adalah salah satu aplikasi kamera video & editor video yang terbaik di pasaran Android. Ia mempunyai lebih 50 juta pengguna di seluruh dunia setakat ini dan telah muncul dalam Google Play banyak kali, dikedudukan No.1 applikasi editor video & pembuat video percuma dalam 70+ negara. Dengan VivaVideo, anda boleh membuat cerita video anda dengan mudah dan berkongsi dengan rakan-rakan anda & keluarga, mengubah momen setiap hari ke dalam karya-karya seni yang anda mahu.

Ciri Utama VivaVideo V4 

Lensa Video Camera yang Kreatif
  • Sokong berbilang pilihan penangkapan: Basic/Selfie/FX/Funny/Music Video/Collage
  • Kamera selfie eksklusif dengan tujuh kanta menarik
  • Gunakan sembilan kanta lucu untuk bermain "kemahiran prank" anda.
  • Rekod video terutama bagi Instagram & Vine

Mencipta Filem Bergambar
  • Cara yang paling mudah untuk menjadikan gambar anda ke dalam karya filem dan mencipta video tayangan gambar dalam beberapa klik!

Mencipta Video Kolaj Unik (PIP)
  • Gabungkan klip ke dalam satu cerita dengan banyak template kolaj yang hebat & mewah

Video Editor yang Hebat
  • Mudah untuk menggunakan alat penyuntingan profesional
  • Kurangkan dan gabungkan klip video dalam penyuntingan papan cerita
  • Meningkatkan video anda dengan pelbagai teks, FX, pelekat, muzik, penyaringan, peralihan dan live dubbing

Semua Bahan PERCUMA untuk Muat turun
  • 200+ kesan khas termasuk Pelekat Animasi / Tema / Penyaringan / FX / Teks / Peralihan

Eksport and Kongsi
  • Eksport video anda ke galeri pada bila-bila masa
  • Kongsi kerja anda ke Facebook, Youtube, Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger, Line, e-mel dan lain-lain



Boleh letak lagu cecomel but still nak suara ori dari video or nak silent video pon boleh. Tambah lagi boleh letak theme yang macam-macam adoo..


Yang ini filem bergambar. Boleh ubah masa nak bpe saat per slide. cuma gambar saya tak clear sgt sebab henfon. if henfon canggih lagi cantik taw! 

see.. comel kan buat video macam ni. :D

Monday, June 1, 2015

Sakit Ulser Mulut

Assalamualaikum..

Hai semua.. apa khabar sihat ke? hehehe. Rasa macam dah lama tak buat entry ye.. Harini tetibe rasa nak cerita mengenai ulser.. eii entah kenapa laa sejak dua menjak ni rajin bebenor ulser ni keluar. Baik satu, keluar lain pulak. Haish..

Punca ulser mulut:
  • kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit (ni biasa aku kena), terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya.
  • daya menahan sakit yang lemah.
  • kekurangan zat dalam makanan yang diambil.
  • tekanan perasaan (stress).
  • alahan kepada makanan seperti nanas dan sebagainya.
  • penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman.
  • pengambilan ubat (steroid boleh menyebabkan daya tahan sakit menurun, anti-histamine seperti ubat selsema yang menyebabkan mulut menjadi kering).


Last week aku kena ulser dekat bibir.. bukan main besar.. sakit dia tak tau nak cerita macam mana. Sampai ke gigi atas bawah semua sakit.. haa kalau dah gigi pon ikut sakit memang nak makan pon tak boleh.. menderita gila.. dah cuba macam-macam.. minum air banyak, minum CMD.. Then tetiba terasa nak cerita kat kawan sorang ni, dia suggest berkumur dengan air garam suam-suam. Katanya ulser tu sakit sebab dia luka, bila luka mulut kita basah ada bakteria.. sebab tu rasa sakit. Jadi untuk hilangkan sakit gunalah garam.. katanya lagi dulu masa zaman Nabi pon guna garam untuk sembuh kan luka (korang boleh cari sendiri kisahnya yaa..hihihi.)

Jadi nak tak nak walaupun pedih, buat jugak la.. and tadaaaaa lepas je berkumur terus boleh makan dan sakit ulser tu hilang terus. Kalau lah aku tau guna garam je boleh baik terus takda lah aku tahan sakit berhari-hari.
Lepas ni kalau kena ulser mulut korang boleh la berkumur je dengan air garam ye.. alaa tahan sakit kejap je lepas tu dah bebas nak makan ke, nak bercakap ke, nak berkaraoke ke.. hahahha. Oh yaa untuk pengetahuan korang juga, berkumur dengan garam juga boleh sembuh kan sakit gigi ya..

Ok la selamat mencubaa J

Sunday, May 31, 2015

1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88

contest
Sesape nak join sila klik banner ye.. 

Friday, May 29, 2015

Giveaway Pertama by Nota Dan Kopi

contest

Jom support giveaway ni reramai.. Klik SINI untuk join okay.. senang je~

Wednesday, May 27, 2015

Free sample dari Lactacyd

Assalamualaikum..

freebies



Hai semua.. entry ni cuma nak ucap terima kasih pada Lactacyd sebab dengan baik hati dan bermurah hatinya telah memberikan aku sample percuma. wuhooo ! Sebelum ni memang aku tak pernah guna lagi ya Lactacyd ni.. jadi bila dah dapat ni teruja lak nak cuba.

Korang yang suka dapat free sample tu boleh pergi kat FREEBIES LAND MALAYSIA.. Kat sini ada macam-macam yang korang boleh minta. paling best yang hantar terus ke rumah. Kalau korang rajen berjalan tu boleh la g kedai and claim free sample tu.. Kadang-kadang bodyshop pon ada gak.. elianto..diaper.. eh macam-macam lah.. pergi tengok sendiri.. daaa~

Jus Sedap

Assalamualaikum..

Hai.. harini cite dia mengidam nak minum air tomato.. haa lama gila kot tak minum air tomato.. pertama kali pergi kedai makan order air ni masa belajar kat Arau. Nama kedai makan ni DiDapur Ibuku... pehhh air tomato dia memang thorbaik !

Bukan semua orang minat air tomato taw. Ingat lagi dulu masa zaman sekolah menengah.. orang lain pergi sekolah bawak bekal nasik, aku bawak buah tomato dua biji dalam plastik g sekolah. Masa rehat sedap je makan. hahaha time tu kekawan aku macam pelik + terpukau tengok aku makan tomato cam buah epal. hahahah. serius sedap korang patot cuba taw. sebab dia ada rasa masam-masam. 

Disebab kan dah mengidam (mengidam konon).. dengan gigih nya aku ke kedai malam-malam jalan kaki untuk beli tomato..so harini dapat lah aku buat air tomato yang aku idamkan tu.. hihihi. senang je cara dia.. leh campur-campur buah lain juga taw!

jus buah-buahan

Tersangat lah simple ye cara nya.. 
  1. Sediakan buah tomato. Boleh juga combine dengan buah lain. Aku tambah buah oren supaya rasa masam-masam lagi.
  2. Potong buah tomato kecil-kecil. Yang ni aku potong 8 je. Kulit tak perlu kupas.
  3. Potong juga buah oren. Jangan lupa buang kulit yaa.
  4. Tambah air sedikit supaya senang nak blend. (Tambah air sejuk lagi sedap)
  5. Blend sehingga hancur.
  6. Selepas itu, tapis kan dengan penapis yang bersesuaian. Aku tapis dua kali..yang pertama guna penapis lubang besar, yang kedua penapis lubang halus. :)
  7. Jika terlebih masam tambah kan sedikit gula. Untuk jaga kesihatan, gunakan gula Stevia RCC. (gambar di bawah)
  8. Tuang kan ke dalam cawan atau gelas.. dan terus di minum !! hihihi.. sedappppp!!
stevia sweetener
Stevia RCC

jus buah-buahan
nyum nyum
Alkisahnya aku suka makan tomato ni sebab mak yang ajar dari sekolah rendah. Makan tomato macam makan buah. Nak lagi best cicah dengan garam sikit sebab masam kan. Tomato ni banyak khasiatnya taw.. meh nak share sikit..

  • Pengawalan berat badan
  • Membantu masalah susah tidur
  • Mengurang kerosakan kulit
  • Membantu penglihatan mata
  • Merawat batu karang
ok lepasni boleh la amalkan minum atau makan tomato untuk dapatkan khasiat yang best ni. hihi.. 



Monday, May 25, 2015

Bahan Bantu Mengajar - Places

Assalamualaikum..

kenali nama-nama tempat


Hi all..

There are various places that are around us either a unique place, a common place that we always go or a boring place..

Children often confused and unable to recognize places they go.. Today I want to share the names of the common places around us.

I put some pictures and simple explanations for each place so that it is easier to understand.

This file contains 28 pages in PDF format and you can download it HERE..

HAVE FUN !


Thursday, May 21, 2015

Paracetamol aka Panadol

Assalamualaikum..

melegakan sakit kepala

Siapa kat sini tak pernah makan paracetamol?? atau nama glamour nya panadol.. mesti hampir semua orang pon dah pernah makan panadol ni.. Kalau macam aku ni, jarang-jarang je makan panadol.. Bila dah sakit tahap tak reti baik baru aku decide makan panadol sebiji. Contoh nya bila aku sakit kepala berdenyut-denyut yang memang tak baik-baik, telan je sebiji panadol.. dalam masa sejam atau dua jam terus kepala baik. Lagi satu aku ni jarang-jarang demam taw, bila rasa je badan dah lain macam terus aku telan panadol.. pufff!! demam pon hilang tak payah la nak tahan sakit lama-lama.. hiks.

Macam biasa aku ni jenis pakai telan je semua makanan pon.. tak pernah terfikir macam mana makanan tu dibuat ?? siapa yang cipta makanan tu ?? apa bahan nya ?? haa sama la jugak dengan panadol ni.. baru hari ni rasa nak tau mengenai panadol ni.. Jom baca sama-sama. :)

Sejarah Paracetamol

Sebelum penemuan acetaminophen, kulit sinkona digunakan sebagai agen antipiretik, selain digunakan untuk menghasilkan ubat antimalaria.

Kerana pokok sinkona semakin berkurangan pada 1880-an, sumber alternatif mula dicari. Terdapat dua agen antipiretik yang dibuat pada 1880-an; asetanilida pada 1886 dan fenasetin pada 1887. Pada masa ini, parasetamol telah disintesis oleh Harmon Northrop Morse melalui pengurangan p-nitrofenol bersama timah dalam asid asetik glasier. Biarpun proses ini telah dijumpai pada tahun 1873, parasetamol tidak digunakan dalam bidang perubatan sehingga dua dekad selepasnya. Pada 1893, parasetamol telah ditemui di dalam air kencing seseorang yang mengambil fenasetin, yang memekat kepada hablur campuran berwarna putih dan berasa pahit. Pada tahun 1899, parasetamol dijumpai sebagai metabolit asetanilida. Namun penemuan ini tidak dipedulikan pada saat itu.
Pada 1946, Lembaga Pengajian Analgesik dan Dadah-ubatan Sedatif telah memberi bantuan kepada Jabatan Kesihatan New York untuk mengkaji masalah yang berkaitan dengan agen analgesik. Bernard Brodie dan Julius Axelrod telah ditugaskan untuk mengkaji mengapa agen bukan aspirin dikaitkan dengan adanya methemoglobinemia, sejenis keadaan darah tidak berbahaya. Di dalam tulisan mereka pada 1948, Brodie dan Axelrod mengaitkan penggunaan asetanilida dengan methemoglobinemia dan mendapati pengaruh analgesik asetanilida adalah disebabkan metabolit parasetamol aktif. Mereka membela penggunaan parasetamol kerana memandang bahan kimia ini tidak menghasilkan racun asetanilida.

Kegunaan Paracetamol
Paracetamol digunakan untuk melegakan sakit (atau ketidakselesaan) yang disebabkan oleh: 
  • sakit kepala
  • sakit gigi
  • sakit disebabkan oleh artritis
  • sakit otot
  • osteoarthritis
  • senggugut
  • demam.

Paracetamol juga berkesan diambil untuk mengawal kesakitan ringan dan sederhana, sebagai contoh kesakitan yang disebabkan oleh penyakit osteoarthritis, migraine atau sakit kepala. Walau bagaimanapun, pesakit perlu mendapatkan nasihat daripada doktor sekiranya menggunakan paracetamol untuk jangka masa yang panjang.

Bagaimana Ubat Ini Bertindak
Ubat ini bertindak dengan mengurangkan sakit dengan menghentikan pengeluaran beberapa bahan kimia dalam badan, dan mengawal demam melalui tindakan pada pusat kawalan suhu dalam otak.

Terlebih Dos
Tanda-tanda awal akibat dos berlebihan Paracetamol termasuklah:
  • hilang selera makan
  • loya
  • muntah
  • sakit perut
  • berpeluh
  • kekeliruan atau kelemahan.
Gejala-gejala mungkin termasuk:
  • sakit di dalam perut atas
  • air kencing berwarna gelap
  • kekuningan pada kulit 
  • keputihan pada mata anda.
Secara kesimpulannya, kalau nak makan panadol atau apa-apa ubat sekali pun berpada-pada lah ya.. pastikan bila nak ambil sesuatu ubat mestilah atas arahan doktor. Dan yang penting jangan makan ubat terlalu banyak sehingga terlebih dos yang telah ditetapkan. Nanti lok-elok nak reda sakit tak pasal jadi penyakit lain pula.

Sekian.

Wednesday, May 20, 2015

Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh

beramah mesra dengan blogger

Jom join kat SINI


Simple Giveaway by Ayu Zan

contest

Jom join Giveaway ni kat SINI


Tuesday, May 19, 2015

Cerita Kanak-kanak

Assalamualaikum..

story telling atau cerita dongeng kanak-kanak

Hai.. hari ni nak cakap pasal cerita kanak-kanak.. Korang masa kecik-kecik mesti selalu kan dengar cerita dongeng.. Macam-macam cerita ada kan contohnya 'Sang Kancil yang Cerdik', 'Gadis Penjual Susu', 'Pinochio', 'Jack and The Beanstalk', 'Humpty Dumpty' dan lain-lain.

Sebenarnya cerita kanak-kanak ini ada maksud yang tersendiri. Kebanyakkan kesemua cerita dongeng ini mempunyai moral cerita yang ingin disampaikan kepada kanak-kanak. Contohnya dalam cerita Humpty Dumpty, pengajarannya ialah kita mestilah mendengar nasihat daripada orang lain untuk kebaikkan diri kita sendiri. Manakala dalam cerita Doctor Foster pula, pengajarannya ialah kita mestilah berhati-hati ke mana saja kita pergi untuk mengelakkan sebarang kemalangan. 

Semua cerita-cerita ni takda lah panjang mana, pendek sangat. Selalunya kalau di luar negara di panggil bedtime story, tapi kalau di Malaysia ni pagi, petang, siang atau malam pon boleh kalau nak buka buku ceritakan. hihihi. 

Zaman sekarang dunia IT, buku macam sudah jarang dibuka budak-budak.. Zaman IT pon takde masalah, bila-bila pon boleh cari cerita dongeng di internet.. kan kan kan.. :D Yang pastinya kena lah bagi menarik sikit persembahan cerita tu..contohnya macam tambah banyak-banyak gambar ke, letak gambar bergerak ke.. haaa macam tu lah.. asalkan dapat tarik minat kanak-kanak.

Selain kat rumah, kat sekolah pon boleh je kalau cikgu nak 'take 5' cerita dongeng untuk murid-murid. Alaa 5 minit je pon.. budak-budak suka taw cerita-cerita macam ni.. Macam aku masa kat Universiti pon lecturer bagi kitorang rehat sambil dia pasang video cerita kelakar. hihihi.

So, harini entah kenapa tiba-tiba rasa nak share mengenai cerita dongeng.. aku pon edit lah cerita yang aku jumpa kat Mr. Google .. jom layan cerita Princess Rose and The Golden Bird kat SINI .

Kalau entry ni ramai datang, next entry nak buat cerita dongeng banyak-banyak sekali gus pulak.. hihi.


Selamat Membaca!


Saturday, May 16, 2015

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Penyakit hipertensi atau yang sering disebut dengan darah tinggi adalah penyakit yang banyak dialami oleh sebagian orang terutama pada orang-orang yang sudah berusia. Tekanan darah tinggi merupakan salah satu faktor risiko utama penyebab penyakit jantung yang menjadi pembunuh nombor satu di dunia.
Dengan itu, setiap individu haruslah mempertahankan kadar darah yang normal bagi menghindari diri daripada diserang penyakit jantung atau penyakit-penyakit lain yang berbahaya. Seperti yang kita tahu, kebanyakkan penyakit yang kita hadapi adalah disebabkan oleh faktor pemakanan yang tidak dijaga dengan betul. Setiap individu perlu mengamalkan pemakanan yang sihat setiap hari dan mendapat kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh.

Ciri-ciri Orang Yang Terkena Hipertensi
  • Sakit kepala
  • Mual atau muntah
  • Perdarahan pada hidung
  • Tubuh mati rasa (tanda awal stroke)


Zat Atasi Hipertensi

Kalium
Penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi kalium dan rendah sodium boleh membantu mengurangkan tekanan darah. Para penyelidik menyarankan nisbah perbandingan kalium dan sodium 5:1. Pada umumnya, buah-buahan dan sayuran merupakan sumber kalium terbaik, khususnya buah dan sayuran yang berwarna terang.

Mineral
Magnesium merupakan mineral yang sangat penting untuk sistem saraf. Jika kekurangan magnesium, anda akan mengalami gejala seperti tekanan darah tinggi, retensi air dan depresi. Salah satu mineral penting yang lain iaitu kalsium, tidak mampu berfungsi tanpa kehadiran magnesium.
Kacang-kacang mentah (dalam jumlah sederhana jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan) dan biji-bijian merupakan sumber yang bagus untuk mendapatkan magnesium dan produk susu rendah lemak sumber yang baik untuk mendapatkan kalsium.

Vitamin C
Vitamin C penting untuk melawan strok. Dalam sebuah kajian, orang yang mengalami kadar vitamin C yang rendah, khususnya yang mengalami tekanan darah tinggi dan kelebihan berat badan berisiko tinggi untuk mendapat strok. Vitamin C boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna terang.

Omega-3
Makanan seperti salmon dan mackerel boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi dengan cara menurunkan kolstrol dan risiko aterosklerosis (pengerasan dinding arteri)

Serat
Buah, sayuran dan beras murni mengandungi serat, tepung havermot dan epal khususnya mengandungi serat yang larut dalam air. Serat membantu mengurangi dan mencegah pembentukan kolesterol dalam arteri yang sekali gus juga akan menurunkan risiko tekanan darah tinggi. 

Nuffnang ads

Below

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...