Wednesday, May 13, 2015

Punca Penyakit Berbahaya

Punca penyakit berbahaya adalah bermula daripada tubuh badan yang berasid. Badan berasid boleh menyebabkan masalah kesihatan dan penyakit fizikal. Perkara ini terjadi kerana mengambil makanan berasid terlalu berlebihan dari makanan alkali. Kesannya tubuh badan tidak dapat meneutralkan lebihan asid dalam tubuh.

Tanda-tanda Masalah Keasidan 
  1. Tidak bertenaga, lesu, hilang kekuatan fizikal dan pemacu psikologi, tubuh terasa berat.
  2. Kerap berasa sejuk.
  3. Mudah mendapat penyakit berjangkit.
  4. Hilang motivasi, kegembiraan atau semangat.
  5. Kemurungan
  6. Gemuruh, gelisah tanpa sebab, hiperaktif, mudah tertekan dan sensitif terhadap bunyi nyaring.
  7. Muka pucat
  8. Sakit kepala
  9. Air mata mudah meleleh
  10. Konjunktivitis
  11. Radang kornea dan kelopak mata
  12. Air liur berasid
  13. Gigi longgat
  14. Gigi mudah sensitif dan radang gusi
  15. Ulser di dalam mulut
  16. Pecah-pecah di sudur kanan dan kiri bibir
  17. Jangkitan berulang pada tekak dan tonsil
  18. Gigi sensitif pada makanan panas, sejuk atau berasid
  19. Gigi cenderung untuk retak atau tersepih
  20. Sakit pada saraf gigi.
  21. Asid perut yang berlebihan
  22. Regurgitasi
  23. Gastritis
  24. Kuku yang nipis dan pecah-pecah
  25. Rambut kusam dan mudah gugur
  26. Kulit kering
  27. Kulit cenderung gatal-gatal pada bahagian banyak peluh
  28. Gatal kulit
  29. Kejang otot dan kaki.
Cara Seimbangkan ph Tubuh Badan Yang Berasid
Anda haruslah mengambil makanan-makanan yang dapat meneutralkan pH badan atau juga dikenali sebagai makanaan beralkali. Tahukan anda jenis-jenis makanan beralkali? Jom kita tengok.. 
  • Ubi kentang atau keledek rebus atau goreng.
  • Sayuran hijau mentah atau dimasak. Juga ulam-ulaman seperti ulam salad, kobis dan lain-lain.
  • Sayuran berwarna seperti lobak merah, terung dan capsicum kecuali tomato. Juga Jagung dalam bentuk kernel atau dimasak sebagai bubur.
  • Pisang
  • Badam
  • Buah berangan
  • Buahan kering seperti kurma, tin, kismis. Tidak termasuk buah yang berasid seperti nenas, aprikot, dan epal yang dikeringkan.
  • Buah zaitun hitam dalam minyak
  • Aprikot
  • Cold Presses Oil yang masih terkandung khasiat yang diproses di bawah suhu 49 darjah celsius. Minyak Zaitun, bunga matahari dan kekacang adalah antara minyak yang diproses melalui mekanisme ini yang emmpunyai kandungan alkali yang tinggi.
  • Gula semulajadi seperti stevia dan gula dalam buahan.
  • Sumber soya yang diperam seperti tempe dan tofu.
  • Cuka epal
  • Herba seperti serbuk cili, kayu manis, kari dan halia.
  • Minuman kultr probiotik.
  • Jus sayuran.
  • Lemon.
  • Saderi
  • Cendawan.
  • Alfalfa.

Makanan Yang Berasid


makanan berasid

Sekian. 



1 comment: